Historiek

Koen Bert runt samen met zijn echtgenote Caroline het familiebedrijf Bert Kaarsen. Tot voor enkele jaren deed hij dat met zijn vader Pieter-Jan Bert.

Koen is de zesde generatie Bert aan het hoofd van deze kaarsenmakerij, waarvan de stichting teruggaat tot 1783. Toen startte een zekere Van Horebeke een kaarsenmakerij op de Vrijdagsmarkt, hartje Gent. In 1829 nam de oudvader (vader van de betovergrootvader) van Koen het bedrijf over. Wat maakt dat het bedrijf ouder is dan de Belgische staat. Na de tweede Wereldoorlog verkaste de kaarsenmakerij van het stadscentrum naar de Patijntjestraat, toen nog een dunbevolkte buitenwijk van Gent.

Toen in 1948 opnieuw voldoende paraffine beschikbaar was, startte de grootvader de zaak weer op. Van machines was toen evenwel nog geen sprake. Alles gebeurde met de hand. Pas begin jaren zestig arriveerden de eerste machines. Vandaag gebruiken we nog enkele machines die toen zijn ontworpen.

Bert Kaarsen is vooral gespecialiseerd in de productie van kerkkaarsen. Alleen het dompelen of trekken van kaarsen gebeurt machinaal, evenals het frezen van de kopjes en het boren van de gaten onderaan. Er komt hoe dan ook nog veel handwerk bij te pas. Dat geeft tegelijk de mogelijkheid om veel variatie te brengen in de producten en te zorgen voor exclusieve kaarsen.